BIOGRAFIJA

Riječ „sopot“ na staroslovenskom jeziku znači „izvor“. Sopot je grupa koja već nekoliko godina ostvaruje regionalni uspjeh i bilježi desetu godinu postojanja. Zamišljen je kao projekat sa jakim autorskim pečatom koji kroz saradnju sa domaćim i stranim umjetnicima stvara fuziju balkanske umjetnosti sa modernom tehnologijom, a osnovao ga je umjetnik Petar Topalović 2006. godine u Banjaluci. Sopotov autorski izraz je savremeni muzički hibrid, kroz koji članovi benda kreiraju sopstveni muzički kosmos mješavinom Dub-a koji se poigrava sa Reggae - om i Drum N Bass-om, a protkan je motivima balkanske izvorne muzike.

Sopot iza sebe ima tri CD izdanja Dabalkan (Menadžer Kompanija, 2007.), Equilibrium (PGP‐RTS, 2009.) i Sopotnik (Koliba, 2013.). Prva dva albuma snimljena su u Lyon-u (Francuska) u studiju izdavačke kuće „Jarring Effects“ a, posljednji u Banjaluci u studiju „Digital Boyler“.

Na studijskim albumima grupa je sarađivala sa mnogim umjetnicima kako iz regiona tako iz Evrope (Dr. DAS ‐ Asian Dub Foundation, Hornsman Coyote, Aku Fen – High Tone, L’oeuf Raide, Uzul Prod, Steph / Kaly Live Dub, Greg Snoyl, Nico Matagrin, Celine L’enfant, R‐Zatz, Orhan Maslo, Bojan Savić, Milan Tica i tako dalje). Studijske albume su pratili i video spotovi koji su emitovani u zemljama bivše Jugoslavije.

Sopot je do sada svirao preko 200 koncerata u desetinama gradova, na mnogim festivalima, u koncertnim dvoranama i klubovima širom regiona i Evrope (Francuska, Italija, Norveška, Švedska, Holandija, Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora i BJR Makedonija).

Sopot je komponovao muziku za predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske i Gradskog pozorišta Jazavac. Na susretima kazališta/pozorišta BiH u Brčkom dva puta bend je dobio nagradu za najbolju pozorišnu muziku i to za predstave „Balon od kamena“ i „Radnička hronika“.

Muzika za pozorišne predstave:
- Balon od kamena (Narodno pozorište Republike Srpske, 2009.)
- Radnička hronika (Narodno pozorište Republike Srpske, 2011.)
- Četrnaesta - (Narodno Pozorište Republike Srpske, 2013.)
- Od kolijevke pa do braka – (Gradsko pozorište Jazavac Banja Luka, 2014.)
- Sinovi umiru prvi – (Narodno pozorište Republike Srpske, 2016.)
- Podvala – (Narodno pozorište Republike Srpske, 2016.)


Muzika za film:
- Zduhač, znači avantura – odjavna špica, (Akvarijus Ogilvi - Banja Luka i Kreativna produkcija - Beograd, režiser i scenarista Milorad Milinković, 2011.)

Muzika za dokumentarni film:
- “U službi Muzeja”, autor filma Ernest Zavila, Radio Televizija Republike Srpske, 2010.

Muzika za televizijski program:
- “Art mašina”, najavna špica, autor emisije Jelena Kojić Tepić, Radio Televizija Republike Srpske


SOPOT su:
PETAR TOPALOVIĆ (vokal)
ĐURICA ŠTULA (bas)
SAŠA PREDOJEVIĆ (bubanj)
DEJAN SAVIĆ (gitara)
ARSEN ČARKIĆ (klavijature, prateći vokal)

ČLANOVI BENDA

Petar Topalović

Petar Topalović

Đurica Štula

Đurica Štula

Dejan Savić

Dejan Savić

Saša Predojević

Saša Predojević

Copyright © 2014 Sopot